En del ryggar till då de hör namnet hampa, det här är ju det svenska ordet för cannabis och man kan ju undra hur det kan komma sig att folk som är så inne på det där med hälsa propagerar för ett narkotiskt preparat. Nu är det inte riktigt så enkelt, och nej, hampafrön är inte ett narkotiskt preparat. Du kan stoppa i dig en massa hampaprotein som man utvinner från dessa frön utan att uppleva någon som helst narkotiskt effekt. Istället så är det så att proteinet som kommer från fröna är otroligt likt det animaliska fullvärdiga proteinet. Det är med andra ord ett riktigt bra alternativ för den som är vegan eller vegetarian såväl som för den som tränar mycket och som vill hjälpa kroppen med muskelbygge och med återhämtning.

Hampafrön är lagliga

hampafrönNu kan man kanske säga att det vore omöjligt att sälja narkotiska fröer i vanliga svenska butiker och så är det förstås också. Idag så finner man hampafrön i helt vanliga mataffärer såväl som i hälsokostbutiker online. Även om det är så att hampa fröet och cannabis fröer i princip är samma sak så är det viktigt att förstå att de har olika gener. I hampa fröerna så kommer man aldrig upp i de nivåer av THC som man finner i cannabis fröerna. Det är därför som dessa fröer är accepterade som livsmedel i Sverige och därmed helt lagliga.

Odla själv

Det kan dock uppstå problem om du försöker dig på att odla egen hampa.  Detta är inte direkt olagligt men det kan förstås verka lite märkligt att syssla med detta. Att säga att man gör så för att få fram hampaprotein kommer inte att köpas av alla. Det är ju bra mycket enklare att beställa en påse med protein av högsta kvalitet online. På så vis så får man ett pris som understiger den kostnad man hade haft med egen produktion, och man slipper helt misstankar om att hålla på med något olagligt.

Ett riktigt bra kosttillskott

Hampaproteinet är verkligen ett kosttillskott som blir alltmer populärt. Med 100 gram av detta proteinpulver så får man nära 50 gram protein och det är riktigt bra. Så bra att till och med de som seriöst sysslar med att bygga muskler tar detta proteintillskott på allvar. Den som är känslig mot vassleprotein på grund av laktosen kan med glädje byta ut det mot hampavarianten, och den som vill hålla sig till rena vegetabiliska kosttillskott kommer också att få en bra produkt tack vare detta frö.

Vi gillar Hampafrön från Superfruit. Dessa är ekologiska och billiga.

Det gäller förstås att välja rätt märke för det finns några olika varianter av hampaproteinpulver som tagits fram av hampafrön. Ta en titt på ingredienserna så att inga onödiga tillsatser finns med och var även noga med att ta reda på hur pulvret ska användas på bästa sätt.

Näringsinnehåll

Hampafrön är rika på många olika näringsämnen, men är kanske framför allt en uppskattad vegetabilisk källa till protein. Proteinet i hampafrön utgörs framför allt av edestin, ett protein som enbart finns i hampafrön, och albumin, vilket är ett protein som behövs i blodet.

Förutom protein innehåller hampafrön även rikligt med nyttigt fett i form av omega-3 och omega-6, dessutom i en mycket bra balans. Idag får vi ofta i oss mer omega-6 än omega-3 och det är viktigt att försöka jämna ut och få en balans mellan dessa fettsyror. Hampafrön innehåller omega-3 och omega-6 i en nästintill perfekt balans, det vill säga i ungefär lika stor mängd. Detta gör dem mycket lämpliga som källa till fleromättat fett.

Hampafrön har även fördelen att de innehåller en hel del vitaminer, mineraler och kostfibrer. När det gäller vitaminer är det framför allt vitamin E och B-vitaminer som det finns rikligt av i hampafrön. Av de viktiga mineralerna är hampafrön speciellt rika på kalcium, kalium, magnesium och fosfor. I tabellen nedan kan du läsa mer om hampfrönas näringsinnehåll.

 

Näringsvärde Per 100 g
Energi 612 kcal
Protein 34 g
Kolhydrater 4,7 g
Fett 50 g
Varav fleromättat 38 g
Varav enkelomättat 7 g
Varav mättat 5 g
Fibrer 7,6 g
Fosfor 1480 mg
Kalcium 80 mg
Kalium 1000 mg
Vitamin B3 48 mg
Vitamin B6 0,55 mg
Vitamin E 3,7 mg

 

Idag finns många produkter som innehåller hampafrön, bland annat hittar du hampachoklad och bakverk med hampafrön. Det är också vanligt att använda hampafrön i gröt och smoothies, och att mala fröna till vad som kan liknas vid ett nötsmör, vilket är fantastiskt gott att ha som pålägg.