hampaoljaHampaoljan har använts under alla tider på lite olika sätt. Kända personligheter som Abraham Lincoln har använt den för att tända sin oljelampa med, och den som står och blickar på Mona Lisas mystiska leende tänker kanske inte på att färgen som användes för detta världsberömda porträtt har en bas gjord av hampaolja. Det här är en olja som kan användas på så många olika sätt men som bland hälsomedvetna i första hand är viktig som en källa till näringsämnen som gör gott både utvärtes och invärtes. Hampaoljan kommer från hampaplantan och den utvinns från plantans frö vilket även har gett oljan namnet hampafröolja.

Len hud med hampaolja

För många så är hampaolja samma sak som välmående hud, och anledningen till att man använder sig av denna olja för att skapa hudprodukter är att den inkluderar omega 3 och 6. Det här är väldigt nyttiga fettsyror som har många effekter på vår kropp och som kan ge len hud och även fylligare hår. Man kan använda oljan precis som den är och massera in i huden och det här kan vara ett bra val för den som har känslig hud eftersom det här är en olja som är känd för att vara mild och bra då man har torr och irriterad hud. Hampaoljans balans mellan omega 3 och omega 6 anses vara perfekt då den liknar hudens egen balans med tre gånger så mycket omega 3 som omega 6.

Som kosttillskott

Man kan även använda sig av den här oljan som kosttillskott och då brukar den vara kallpressad och ofta ekologisk. Beroende på det kosttillskott som man använder sig av så kan man få en smak som är liknar nötters. Den här oljan kan man använda som den är som dressing på sallader och för andra maträtter som fisk, men man ska tänka på att inte hetta upp den då det kan förstöra det näringsrika innehållet. Hampaoljan som kosttillskott är genialt då den innehåller de essentiella fettsyror som kroppen själv inte kan tillverka och det här är fetter som är särskilt bra för hjärnan och för hjärtat. Här är det också en fördel med balansen mellan omega 3 och omega 6 eftersom det inte anses vara bra att få i sig för mycket omega 6.

Man tror att hampaoljan kan ha en förebyggande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom den kan påverka blodkärlens förmåga att utvidga sig. Dessutom så kan det vara så att omega 3 ger en blodförtunnande effekt. För barn som växer och vars hjärnor fortfarande utvecklas så är det väldigt bra med just omega 3. Det är inte bara människor som drar nytta av den här fina oljan. Många väljer också att ge den till sina husdjur för att stärka immunsystem och för att få en vackrare päls som glänser.